Sioen in de huid van Costello

Ik kreeg van Gent Festival van Vlaanderen de kans om een concert bij te wonen. Ik twijfelde niet lang over welk concert dat zou worden. Ik koos voor The Juliet Letters, gebracht door Sioen & Matangi Quartet.

Frederik Sioen
Foto: Gent Festival van Vlaanderen

Toen ik in het tweede middelbaar zat kwam Frederik Sioen naar onze school, sindsdien was ik meteen fan. Ik ben dan ook in het bezit van een paar gesigneerde cd’s én een gesigneerde poster. ‘Cruisin’ was het nummer waarmee het allemaal begon voor deze Gentse zanger. Zijn eerste album ‘See you naked’ werd meer dan 25000 keer verkocht en daarvoor ontving hij dan ook een gouden plaat. De zanger bedacht ook het muzikale project 1-2-3 Piano. Dat project heeft als doel om aan de hand van piano’s op verschillende plaatsen in Gent mensen samen te brengen door middel van muziek. Het Matangi Quartet kende ik voor dit optreden nog niet.

Het album ‘The Juliet Letters’ is een album dat de Britse Elvis Costello maakte in samenwerking met The Brodsky Quartet. Hij omschreef het zelf als: “It’s not a rock opera. It’s a new thing.” Ze schreven samen een aantal fictieve brieven aan Juliet Capulet, de hoofdrolspeelster uit Shakespeare’s tragische Romeo and Juliet. Hun muziek gaat over liefde, leven en dood en dit veertiende album van Costello groeide uit tot een vaste waarde in de muziekwereld. Gent Festival van Vlaanderen gaf dit graag in handen van de Gentse Sioen.

sioen&band
Foto: © Steven Hendrix

Het concert vond plaats in de prachtige zaal van het NTGent. Frederik Sioen – voor de gelegenheid uitgedost in kostuum – had er aan zijn pretoogjes te zien duidelijk zin in. Wat mij meteen opviel was het Sioensausje dat over Costello’s album is gegoten. De Gentenaar heeft er echt zijn ding mee gedaan en dat was leuk om te zien én horen. Als ik naar klassieke muziek luister vind ik vaak dat het nogal imposant en zwaar kan overkomen. Dat was gisteren helemaal niet het geval. Het was aangename, zachte muziek dat op de juiste momenten werd afgewisseld met mooie uithalen. Dit concert was eigenlijk perfect voor jonge mensen die niet echt vertrouwd zijn met klassieke muziek, maar het wel eens willen proberen. Sioen stond er ook niet op een stijve manier, maar met zijn vertrouwde hoofd- en handgebaartjes. Als afsluiter sprak hij: “Genoeg Elvis Costello, nu nog een liedje van Sioen!”. Een leuke zet, het publiek apprecieerde deze keuze duidelijk ook. Hij koos voor ‘Pharaoh’, een liedje van zijn laatste album ‘Man Mountain’. De strijkers gaven er een leuke toets aan.

Vandaag is het trouwens de laatste dag van 1-2-3 Piano, tussen 20u en 21u kan je Sioen nog aan het werk zien onder de Stadshal.

Je kan het originele album van Elvis Costello hieronder vinden.

2 Comments

 1. mariomortierpaco@hotmail.com'
  louis
  20 september 2015
  Reply

  Inderdaad de Ideale manier om de jeugd te laten kennismaken met het klassiekere genre . Mooi

  • Hanna
   20 september 2015
   Reply

   Bedankt Louis! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *