Kraakpand in de Handelsbeurs

Zaterdagavond mocht ik van de Handelsbeurs naar Kraakpand. Dat evenement omschrijven ze zelf als een muzikale reis langs verschillende muziekgenres op één avond. Vier bands delen het podium en spelen er afwisselend hun liedjes, een uniek en geslaagd concept naar mijn mening.

Kraakpand

Op Kraakpand ga je dus niet voor één muziekstijl. De meest uiteenlopende stijlen ontmoeten er elkaar. Je kan er verrast worden met onder andere klassiek, rock met Afrikaanse invloeden of jazzpop. De Handelsbeurs wordt herleid tot een intieme muziekclub waar je als publiek veel dichter bij de muzikanten zit dan op andere concerten. Er zijn tafeltjes voorzien met stoelen en er zijn hoge tafels met barkrukken. Die schikking zorgt voor het gezellige en intieme effect. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Lies Steppe van Klara of jazzpianist Jef Neve. Zaterdag was het de beurt aan Jef Neve.

Hij opende de avond op de vleugelpiano in het midden van het podium en sloot de avond ook weer muzikaal af. Voor de rest van de avond hield hij het bij het aankondigen en interviewen van de muzikanten. Ik vond het een leuk idee om de artiesten tussen de muziek door afwisselend hun verhaal te laten vertellen. Het duurde allemaal niet te lang en het was een leuk intermezzo. Wanneer een groep aan het spelen was schenen de spots op hen en zag je de andere artiesten niet.

IMG_3074
Jef Neve interviewt het duo Mendoza/Van Haegenborgh

Gisteren speelden The me in you (alternatieve pop), Mâäk Quintet (jazz impro), Mendoza/Van Haegenborgh (tussen jazz en Bach) en Alasdair Roberts (singersongwriter). Voor het optreden kende ik enkel ‘The me in you’ van hun bekend én mooi liedje ‘Girl in Armour.’

De Schotse zanger Alasdair Roberts ging goed van start. Hij wisselt zelfgeschreven nummers af met interpretaties van traditionele Schotse muziek. Na een paar nummers had ik het gevoel dat ik het nu wel gehoord had, want er zit niet zoveel variatie in zijn liedjes. Het was dus niet slecht dat zijn muziek afgewisseld werd met andere groepen.

Mâäk Quintet is één van de oudste en meest actieve Belgische jazzensembles. Het ontstond als een klassiek jazzquartet maar is uitgegroeid tot een internationale groep met een eigen geluid. Hun genre gaat van jazz over hedendaags klassiek met een Afrikaanse invloed. Ik ben wel te vinden voor jazz en hun opgewekte muziek beviel mij zeker.

Als je maar één liedje kent van een groep ken je ze natuurlijk nog niet goed. Ik was blij verrast door de andere nummers van The me in you. Het was dan ook de groep waar ik het liefst naar luisterde. Van hen zou ik gerust een volledig concert willen zien.

Mendoza/Van Haegenborgh staat voor een quatre mains met jazzpianist Christian Mendoza en pianiste Heleen Van Haegenborgh. Hun muziek komt vanuit de composities van Bach en wordt naar een ander niveau gebracht door improvisaties. Bij momenten een beetje vreemd – pianospelen met je armen en ellebogen ziet er nu eenmaal niet natuurlijk uit – maar wel leuk om te zien en horen.

Hieronder kan je een filmpje vinden met enkele sfeerbeelden uit een vorige editie.

Kraakpand is zeker een aanrader als je openstaat voor verschillende muziekgenres. De volgende edities vinden plaats op 20 februari 2016 en 23 april 2016.

één reactie

  1. ann.taelman@telenet.be'
    Ann
    5 oktober 2015
    Reply

    Zag er leuk en gezellig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *