Tango op zondag

Iedere tweede zondag van de maand kunnen tangoliefhebbers hun hartje ophalen in de Patijntjestraat. In een zaal dicht bij het Sint-Pietersstation vinden elke donderdag en vrijdag tangolessen plaats. Op zondag kan je dan je verworven danstalenten tonen op de maandelijkse milonga.

Tango-10De milonga is niet enkel één van de drie dansstijlen die je kan aanleren in de dansschool l’Etreinte, de naam wordt ook gebruikt voor evenementen waar tango en milonga worden gedanst. De twee andere stijlen die je bij l’Etreinte kan aanleren zijn de tango en de tangowals. Ik ging zondagavond eens langs om te kijken hoe zo’n avond nu precies in zijn werk gaat.

Tango-14

Mylène en Jurgen zijn het koppel achter de dansschool. Zij dansen zelf bijna twintig jaar samen. Ik praatte even met Mylène om wat meer te weten te komen over deze dansavonden.

“Wij leren enkel de Argentijnse tango aan, zoals hij in Buenos Aires gedanst wordt”, legt Mylène uit. “Het is nodig dat je een aantal tangolessen gevolgd hebt wanneer je aan de milonga wilt deelnemen. Na tien lessen kan je normaal gezien wel al goed mee, maar het is vaak pas na na twee jaar dat je echt het gevoel hebt dat je het kan. Dat komt omdat de tango zo’n moeilijke dans is. Het heeft natuurlijk geen zin om zo lang te wachten om mee te dansen op zondagavond. Het is gewoon een kwestie van er te durven tussen kruipen. De moeilijkheid van de tango ligt in het feit dat je in een vast patroon moet dansen. Al de koppels moeten in een cirkel in tegenwijzerzin dansen. Je mag absoluut niet tegen elkaar botsen tijdens het dansen. In het midden van de piste dansen enkel de gevorderden. De tango is ook een improvisatiedans. Er zijn wel vaste passen, maar de man bepaalt wat er zal gebeuren en de vrouw kan enkel antwoorden. Eigenlijk dans je de tango ook altijd met drie, want de muziek is een extra factor.”

Tango-9

Tango-13

“In de lessen dans je meestal met je eigen partner, omdat het zo al moeilijk genoeg is”, gaat Mylène verder. “Op de milonga is het wel de bedoeling dat je wisselt van partner, op die manier leer je elkaar ook wat beter kennen. Tango is daarom heel boeiend om naar te kijken want bij elk koppel zie je andere persoonlijkheden en dus ook een ander verhaal. Het is steeds de man die de vrouw uitnodigt om te dansen. In Buenos Aires zitten vrouwen en mannen apart en nodigt de man met de ogen uit. Bij ons is het allemaal wat gemoedelijker, maar het is wel zo dat je eigenlijk niet mag weigeren als je uitgenodigd wordt. Dat is soms wat vervelend, aangezien je met dezelfde persoon vier liedjes na elkaar moet dansen.”

Tango-11Tango-12

Tijdens de milonga worden er op het podium van de zaal ook dikwijls tangokleren en -schoenen verkocht, naar Argentijns voorbeeld. “Sandrina, die op maandag tangoles geeft in Brussel, brengt dit mee naar hier. In Argentinië zie je tijdens dansavonden soms echt markten met allemaal kraampjes, heel leuk”, besluit Mylène.

Dansschool l’Etreinte
Patijntjestraat 27

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *