Film Fest Gent (longread)

Toen ik een maand geleden een mailtje kreeg dat ik een persaccreditatie kreeg voor het Film Fest Gent was ik natuurlijk heel blij! Ik ging meteen aan de slag met mijn fluostift om films te selecteren uit het programmaboekje.

accreditatie

Het Gentse filmfestival is sinds gisteren afgelopen en ik ben uiteindelijk naar zes films gaan kijken. Voor de echte filmfanaten is zes films natuurlijk niet gigantisch veel, maar ik heb bewust niet voor twintig films gekozen omdat het uiteraard wat in verhouding moet blijven met de andere artikels die op mijn blog verschijnen. Ik zal elke film bespreken aan de hand van de uitleg die in het programmaboekje staat, aangevuld met wat ik ervan vond.

FilmFestGent-5

Zaal

Sleeping Giant

De eerste film die ik zag was ‘Sleeping Giant’. Een film van Andrew Cividino en eentje uit de Explore Zone, het jongerenparcours met een mix van films die aansluiten bij hun leefwereld. Een jury van vijf jongeren onder begeleiding van Gilles De Schryver reikte een Explore Award uit aan de winnende film. Ik heb Gilles De Schryver dan ook een aantal keer gespot in de zaal. Het werd deze film die uiteindelijk de prijs in de wacht sleepte.
Info De film gaat over de adolescentie, een periode van ontdekking en verlies van illusies. De 15-jarige Adam slijt de zomer met zijn welstellende ouders in hun buitenverblijf aan het meer Superior in Ontario, vlakblij de Amerikaanse grens. Het lijkt een behoorlijk saaie vakantie te worden tot hij de neven Riley en Nate tegen het lijf loopt, twee zelfverzekerde jongens uit gebroken gezinnen. Met zijn drieën trekken ze er op uit en houden ze zich bezig met voornamelijk illegale en gevaarlijke activiteiten zoals alcohol stelen en van rotsen springen.
Mijn mening Het was eens iets anders om een film te zien die bijna volledig gedragen werd door jongeren. De acteurs zetten enorm sterke en geloofwaardige acteerprestaties neer. De film gaat zoals omschreven over het volwassen worden en de moeilijkheden die je daarbij tegenkomt. Adam wordt geconfronteerd met veel nieuwe gevoelens zoals verliefdheid, ontrouw en omgaan met de dood. In de film voel je zelf goed hoe de zomer voor de jongens moet geweest zijn, vechtend tegen de verveling door kwajongensstreken uit te halen. Misschien voelde ik die verveling bij momenten net iets te veel, want ik vond de film soms toch een tikkeltje saai. Naar het einde toe werd het naar mijn mening wel beter en wordt het duidelijk dat het soms sneller verkeerd afloopt dan je aanvankelijk denkt.

Problemski Hotel

De tweede film die ik ben gaan bekijken was ‘Problemski Hotel’, een film van Manu Riche en te vinden in de categorie Belgian Cinema Today.
Info Documentairemaker Manu Riche maakte met de verfilming van de bestseller ‘Problemski Hotel’ van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het open tot een rauwe film over de hedendaagse omstandigheden in zo’n centrum. Riche koos voor een mix van bekend en onbekend talent, met die laatste groep in de hoofdrollen.
Mijn mening Deze Belgische film toont op een eerlijke en vrij correcte manier de situatie van asielzoekers in een asielcentrum tijdens de kerstperiode. De kerstmuziek staat dan ook in schril contrast met de sfeer in het centrum. Het is een donkere film die je doet nadenken over wat sommige mensen moeten meemaken in je eigen land, geen ver-van-mijn-bedshow dus. De asielzoekers worden zowel geconfronteerd met armoede, de dood en een ongewenste zwangerschap met alle gevolgen van dien. Toch heeft de film bij momenten ook humoristische toetsen. Ik vond de film zeker de moeite waard om te bekijken.

Vanaf 13 januari 2016 in de bioscoop

Black

De derde film die ik zag was ‘Black’, de tweede film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Deze film komt ook uit de Explore Zone, waar ‘Sleeping Giant’ met de prijs ging lopen.
Info “Romeo en Julia in de ghetto’s van Brussel”, zo omschrijft het regieduo de opvolger van hun debuutfilm ‘Image’. ‘Black’ gaat over de 15-jarige Mavela die valt voor een jongen van een rivaliserende bende. Het is een adaptatie van de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke.
Mijn mening
Ik ging vorig jaar ook al naar ‘Image’ kijken. Ik vond het toen een mooi verhaal maar de acteerprestatie van Laura Verlinden, te zien als journaliste Eva Hendrickx in de film, maakte dat het voor mij niet altijd even geloofwaardig overkwam. Uiteindelijk vond ik het zeker geen slechte film, maar ik vond ‘Black’ stukken en stukken beter. Geloofwaardige prestaties van de acteurs gecombineerd met een straf verhaal zorgen ervoor dat de film geen seconde verveelt. Ook na de film blijft het verhaal nog even hangen. Er zijn een paar expliciete scènes, maar die zijn noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van het verhaal en voor de ernst van de situatie. Ik vond ‘Black’ veel beter dan ‘Sleeping Giant’ en ik vind dat deze film eigenlijk de Explore Award zou moeten gewonnen hebben. Het applaus op het einde van de film sprak dan ook boekdelen.

Vanaf 11 november 2015 in de bioscoop

The Diary of a Teenage Girl

De vierde film was ‘The Diary of a Teenage Girl’. Een film van Marielle Heller en eveneens uit de Explore Zone.
Info De film is een unieke mix van live-action, striptekeningen en muziek van Janis Joplin, afgewerkt met een melancholisch seventiessfeertje. Heller baseerde zich op een populaire graphic novel van Phoebe Gloeckner uit 2002. Een coming-of-age verhaal dat qua thema gevoelig ligt in orthodox Amerika: een tiener die op zoek is naar haar seksuele identiteit en een relatie aanknoopt met de vriend van haar moeder.
Mijn mening De film gaat over Minnie, een jong meisje die haar weg probeert te zoeken naar het volwassen worden en dat allemaal tijdens de vrolijke seventies. Daar horen ook onzekerheden en experimenteren bij. Ze begint een relatie met de vriend van haar moeder, vertolkt door Alexander Skarsgård – voormalig vampier in True Blood. Ze spreekt al haar ervaringen in op cassettes en maakt er tekeningen van in dezelfde seventiesstijl. De provocerende film schuwt geen onderwerpen als drugs en seks, maar laat ze zelfs uitvoerig zien. Dat de film geproduceerd werd door de Amerikaanse afdeling van het Belgische productiehuis Caviar in plaats van een Amerikaans productiehuis heeft daar veel mee te maken. Hoewel de film over zware onderwerpen gaat, is het geen te serieuze film. Deze film was zeker ook een kansmaker om de Explore Award te winnen volgens mij.

Rock The Kasbah

De vijfde film die ik zag was ‘Rock the Kasbah’, een film van Barry Levinson.
Info Bill Murray speelt de uitgebluste muziekmanager Richie Vance, die met zijn enige klant naar Afghanistan vliegt om daar rond te toeren. Die enige klant wordt vertolkt door Zoeey Deschanel. Wanneer de zangeres spoorloos verdwijnt met Richie’s paspoort en geld, gelooft hij dat hij om een speciale reden vastzit in Afghanistan. Hij ontmoet dan ook snel een uitermate talentvolle Afghaanse zangeres, maar zij mag niet zingen. Toch weet hij haar te kwalificeren voor The Afghan Star, de plaatselijke versie van American Idol.
Mijn mening Deze film wordt bestempeld als komedie, maar zo grappig vond ik hem eigenlijk niet. Toch is het zeker geen clichékomedie zoals er al dertien in een dozijn bestaan. Dat komt grotendeels omdat de film in Afghanistan plaatsvindt en de problematiek van de beknotte vrouwen daar naar de oppervlakte brengt. Zoeey Deschanel komt maar heel eventjes voor in de film, dus haar fans zullen zeker op hun honger blijven zitten. Al bij al geen slechte film, maar volgens mij zeker geen must see.

A Royal Night Out

De zesde film heb ik niet bekeken tijdens de persvisies, maar op een andere datum tijdens de publieke voorstellingen. Het werd ‘A Royal Night Out’, een film van Julian Jarrold en onderverdeeld in het Plus Parcours. Daarin zitten zes films op maat van 65-plussers, geselecteerd uit het programma door Roel Van Bambost.
Info In 1945 wil de jonge Elizabeth samen met haar zus, prinses Margaret, het einde van de Tweede Wereldoorlog meevieren in de stad. De tieners mogen incognito uit hun koninklijke kooi. De meisjes raken al snel hun begeleiders maar ook elkaar kwijt. De film is een royaal van fantasie voorziene ‘wat als’-invulling van een historische anekdote. In werkelijkheid kregen de zussen geen twee maar een dozijn chaperons mee en waren ze op tijd thuis na een minder romantisch avontuur. De regisseur nam de scènes in het Londense Ritz op in het Brusselse Hotel Métropole.
Mijn mening ‘A Royal Night Out’ neigt naar een vrouwenfilm, maar wel één met een leuk verhaal. De mooie kostuums en omgeving zorgden ervoor dat het verhaal geloofwaardig en niet goedkoop en platgetreden overkwam. Er kwamen ook heel wat geschiedkundige elementen voor in de film, natuurlijk niet altijd even waarheidsgetrouw. Het is een film waarbij je niet te veel moet nadenken maar gewoon van kan genieten. Bel Powley, eerst nog te zien als Minnie in ‘The Diary of a Teenage Girl’, speelt de rol van Margaret opnieuw schitterend. Een leuke film!

Als conclusie kan ik stellen dat ik een aantal goede films heb gezien tijdens Film Fest Gent. Ik vond het heel leuk om het evenement eens te mogen en te kunnen meemaken. Bij de persvoorstellingen merkte ik echter niet veel van de sfeer van het filmfestival. Dat komt omdat er niet veel volk aanwezig was en meestal was er ook geen mogelijkheid om iets te kopen. Tijdens de persvisies heb ik eigenlijk niemand gezien die iets aan het eten of het drinken was, misschien om het allemaal wat professioneel te houden 🙂 Het was voor mij ook de eerste keer dat ik alleen naar de cinema ben geweest, maar dat viel uiteindelijk echt wel goed mee. Tijdens de publieke voorstelling had ik misschien wel verwacht om iets van de goodies op te vangen van de sponsors, maar helaas 😉 Dat zorgt er natuurlijk niet voor dat het een negatieve ervaring was, integendeel. Voor herhaling vatbaar als je het mij vraagt! Tot slot geef ik nog even mee dat ‘Ixcanul’ de grote winnaar is geworden van het Gentse filmfestival. De film won de ‘Grote Prijs voor Beste Film’. Deze hoofdprijs is goed voor zo’n 43500 euro.

  collage ffg

één reactie

  1. jan.struyvelt@gmail.com'
    jan
    27 oktober 2015
    Reply

    Zeker een paar films die ik in het achterhoofd hou om te bekijken door dit te lezen.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *