Zondag Vosdag

Gisteren ging ik net zoals meer dan duizend anderen naar Zondag Vosdag. Dat is het evenement dat plaatsvond in de Vooruit om het overlijden van de Gentse muzikant en schrijver Luc De Vos te herdenken.

Affiche

Het was gisteren precies één jaar geleden dat de Gentse legende stierf. Ik herinner mij nog het moment waarop Martine Tanghe zichtbaar geëmotioneerd aankondigde dat Vos er niet meer was. Gent stond op zijn kop en de sociale media stonden er vol van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verjaardag van zijn dood niet zomaar kon voorbijgaan. Zondag Vosdag moest een avond vol muziek, literatuur, film en lekker eten worden, zoals hij het zelf graag had. Met namen als onder andere Herman Brusselmans, Dimitri Verhulst, Bony King, Jan Swerts, Het Zesde Metaal en De Ideale Wereld klonk de avond alvast veelbelovend. Het evenement was dan ook volledig uitverkocht. Toen eerder deze week bekendgemaakt werd wie je waar kon zien, werd al meteen duidelijk dat het onmogelijk zou zijn om naar alles te kijken. Het werd dus sowieso keuzes maken, maar we lieten ons leiden door de avond zelf.

Toen we toekwamen iets na het startuur van 18u was de Vooruit al goed volgelopen. We hadden op voorhand beslist dat we daar zouden eten, maar dat bleek toch niet de beste keuze te zijn. Na een tijdje aanschuiven voor bonnetjes mochten we aan een nieuwe rij beginnen. Dit keer op het terras van de Vooruit voor de stoverij van het Keizershof (€ 8). Het was eigenlijk helemaal geen weer om buiten aan te schuiven en zeker niet om buiten te eten. Dat moesten we dus wel doen, aangezien er binnen geen plaats meer was. Aan de andere kant had deze stoverij natuurlijk wel een symboliek, aangezien het Vos zijn lievelingsgerecht was en hij het zijn gasten ook aanbood op zijn trouwfeest in de Vooruit. Het feit dat het lekkere stoverij was, maakte natuurlijk ook veel goed.

IMG_3384Stoverij

Om half acht hadden we dan eindelijk gegeten en konden we ons naar de Theaterzaal begeven. Daar bracht La Capilla een Latijnse versie van ‘Anja’, Herman Brusselmans vertelde een verhaal waar Luc fan van was en sprak over hem als vriend. Dimitri Verhulst bracht ook een interpretatie van ‘Wie zal er voor de kinderen zorgen’ met eigen begeleiding op de piano. Ik vermoed dat we van dit literaire deel het beste stuk hebben gezien.

Na het optreden van Verhulst trokken we naar de Balzaal om nog wat liedjes van Bony King mee te pikken. Zij speelden voor de gelegenheid nummers van Neil Young. Ik ben al naar twee concerten van hen geweest, maar dit was toch volledig iets anders. Ik was echt onder de indruk van de kwaliteit van hun covers. Na iets gedronken te hebben in het café was het kiezen tussen componist en pianist Jan Swerts of de Oostendse groep The Van Jets. Aangezien Swerts uitzonderlijk nog eens een concert speelde, kozen we voor de Theaterzaal. Dat was achteraf bekeken sowieso de beste keuze! Ik was echt enorm positief verrast door zijn muziek. Het laatste nummer was vergezeld van een videoclip waar Vos zelf in meespeelde. Ik vond de muziek prachtig en door de combinatie met de beelden werd iedereen er helemaal stil van. Oordeel zelf maar.

De Ideale Wereld vond ook plaats in de Theaterzaal, we zaten dus meteen goed als fan van het programma. Otto-Jan Ham en Jelle De Beule waren gewapend met enkel een censuurdekentje om hun tafel te versieren én een computer. Centrale gast van dienst was Gunter Lamoot, die fijnzinnig opmerkte ‘dat er eerst iemand dood moest gaan vooraleer hij eens te gast mocht zijn in hun programma’. Het beste stuk van deze editie van DIW was naar mijn mening ‘De Vervosseraar’, een aangepaste versie van hun bekende ‘Vervlaamseraar’.

 

De opmerking van Lamoot typeerde de avond wel, het werd geen triestige bedoening maar juist een gezellig samenzijn met plaats voor humor. Ik vermoed dat Vos het ook zo zou gewild hebben. Er waren natuurlijk enkele minpunten zoals de organisatie van het eten en de overbevolking op sommige momenten. Op de website van de organisatie werd ook aangekondigd dat het publiek zou getrakteerd worden op tal van verrassingsacts, maar daar heb ik eigenlijk niks van gemerkt. Ondanks deze foutjes heb ik een mooie avond gehad en heb ik zeker geen spijt dat ik geweest ben! Misschien wordt dit wel een jaarlijkse traditie?


Benieuwd geworden naar de Vooruit? Lees dan zeker hier verder.

 

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *