Winterwinactie #6 Gruut

De winterwinacties blijven maar komen! Deze week is het de beurt aan Gruut, de stadsbrouwerij van Gent. Samen met hen mag ik vijf grote flessen van één van hun biersoorten weggeven!

Kerstwinactie-9

Kerstwinactie-4

De stadsbrouwerij Gruut werd opgericht in april 2009 door Annick De Splenter. Gruut brouwt vijf soorten bier: wit, blond, amber, bruin en inferno. Vier van de vijf soorten hebben een uitzonderlijke eigenschap, ze worden namelijk gebrouwen zonder hop. Enkel in de Inferno zit er hop, omdat dit sterk alcoholische bier de kracht van dit ingrediënt nodig heeft. “Annick heeft heel veel onderzoek gedaan om hop te kunnen vervangen door de kruidenmengeling gruit”, zegt Niels van het management van Gruut.

“Voordat hop ons bereikte via Duitsland, werd er met deze lokale gruitkruiden gewerkt”, vertelt Niels. “In de Middeleeuwen verdeelde de Leie de stad Gent in twee delen. Op de rechteroever gebruikten brouwers onder Duits gezag het typische bieringrediënt hop. De brouwers onder Frans bewind op de linkeroever brouwden met gruit. In die tijd werd het bier voornamelijk op smaak gebracht met deze kruidenmengeling. De samenstelling ervan was verschillend van streek tot streek en het was enkel de landsheer die het mengsel kende.”

Kerstwinactie-6

Kerstwinactie-2

“Nu vraagt men taksen op de hoeveelheid bier en het alcoholpercentage, maar toen werden er taksen geheven op het kruidenmengsel. “Vroeger waren er in een dorp tientallen cafés. Op café gaan was een sociaal gebeuren waar heel veel werd gedronken. Het was dus gemakkelijk om veel taks op het bier te heffen”, legt Niels uit. “Tegenwoordig zijn er vaak maar een drietal cafés meer over. Er werd vroeger ook meer bier gedronken omdat dit in het proces gekookt werd. Water was niet zo zuiver en dus dronken de mensen sneller een pintje dan een glas water.”

“Gruit heeft een opwekkend effect, terwijl hop juist kalmerend werkt. Hop was ook een goed alternatief aangezien de gruitkruiden heel duur waren. Hop heeft op die manier het gruit stelselmatig overwoekerd en is zo een standaardingrediënt geworden in alle bieren”, vertelt Niels. “In Nederland is er nog één biertje dat ook met gruitkruiden gemaakt is. Ook in Schotland wordt het hier en daar gebruikt, maar het is alleszins nog heel beperkt.”

Kerstwinactie-8

WIN

Ik mag van de stadsbrouwerij Gruut vijf grote flessen Gruut blond (75 cl) weggeven. Wat moet je hiervoor doen?

1) de Facebookpagina van hannaverkent.gent liken
2) de Facebookpagina van Gruut liken
3) Op de Gentse Winterfeesten een originele foto nemen voor de chalet van Gruut en doorsturen naar mij
(info @ hannaverkent.gent of via Facebook)

Deze winterwinactie loopt langer dan een week zodat er genoeg tijd is om deel te nemen. Ik kies een winnaar op 22 december. Op 15 december komt de volgende winterwinactie online!

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *