Belmundo

Gisteren is Belmundo opnieuw van start gegaan. Dat is het jaarlijks activiteitenfestival dat focust op solidariteit. Dit jaar organiseren tientallen Gentse verenigingen interessante activiteiten rond het thema ‘water’. Er zijn bijvoorbeeld wandelingen, workshops, films, tentoonstellingen en debatten.

Logo Belmundo

Belmundo noemt de wereldwijde waterproblematiek een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. De ongelijke toegang tot water en de vervuiling ervan zorgen voor conflicten. De stijgende bevolkingsgroei, onze luxueuze levensstijl en klimaatveranderingen doen er natuurlijk ook geen goed aan. Het festival wil niet alleen informeren over waarom het soms verkeerd loopt, maar wil vooral ook laten zien dat het anders kan. Dus: niet alleen de wereldwijde waterproblematiek in beeld brengen, maar ook mogelijke oplossingen aanreiken. Belmundo wil met dit festival de Gentenaars wakker schudden. Met de Belmundo-calculator kan je je eigen watervoetafdruk berekenen. Ik heb dit zelf ook eens gedaan en ik was eigenlijk positief verrast over het resultaat want ik dacht dat ik een slechtere score zou behalen. ­čśë Het kan natuurlijk altijd beter door minder lange douches te nemen, maar ook door bijvoorbeeld minder zuivel en vlees te eten. Ik ben benieuwd naar jullie score, laat ze gerust achter bij de reacties! ­čÖé

Resultaat watervoetafdruk

Er wordt dus heel wat georganiseerd rond dit thema. In het Vredeshuis kan je bijvoorbeeld naar de fototentoonstelling ‘GoodPlanet! Water!’ waar je het werk┬ávan de twee fotografen Yann-Arthus Bertrand en Dieter Telemans kan bekijken. Je kan er ook de unieke Belmunowaterfles verkrijgen met foto’s van onder andere Telemans. Op die manier heb je meteen een mooie, herbruikbare glazen fles die je nog lang kan gebruiken. Op zondag 6 maart kan zowel jong als oud in zwemparadijs S&R Rozebroeken genieten van een dag waterpret. Naast een aanbod voor elke leeftijd komt een zeemeermin aandacht vragen voor de vervuiling van de oceanen. Op zaterdag 19 maart kan je meewandelen met een van de begeleide wandelingen in de binnenstad.

Tijdens de ‘Water Talks’ in de theaterzaal van de Vooruit kan je op woensdag 23 maart dan weer vier internationale experten aan het woord zien. Speciaal voor Belmundo werd in samenwerking met Studio Skoop zelfs een filmfestival rond grondstoffen georganiseerd. Onder de naam ‘Cinema Belmundo: skoop op water’ kan het publiek op verschillende locaties kijken naar interessant beeldmateriaal. Natuurlijk is dit niet alles. In totaal worden er meer dan veertig activiteiten georganiseerd. Je kan ze allemaal vinden op de website van Belmundo. Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk, maar voor een aantal is inschrijven wel noodzakelijk. Het festival loopt nog tot het einde van de maand.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *