Tentoonstelling ‘Bike to the Future’

Afgelopen vrijdag is ‘Bike to the Future’ van start gegaan in het Design museum. Deze tentoonstelling toont de toekomst van de fiets en loopt nog tot en met zondag 23 oktober. Ideaal om hier iets over te schrijven met de Ronde van Vlaanderen in het vooruitzicht¬†dacht ik zo! ūüėČ

Bike_to_the_future

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de fiets uitgegroeid tot een icoon. Het was niet langer een kader met twee wielen, het werd een symbool van een duurzame en sportieve toekomst. De fiets heeft de laatste tijd ook een serieuze comeback gemaakt. We gaan terug naar de tijd toen de fiets nog een belangrijk vervoersmiddel was in ons leven en in de stad. In de huidige tijd waar vervuiling zo’n grote rol speelt, kan het dan ook niet anders dan dat we steeds meer de voorkeur geven aan de fiets.¬†Zowel in Nederland als in Denemarken zijn ze heel goed in het integreren van de fiets in het moderne stadsleven. In deze fietsvriendelijke landen is de fiets de makkelijkste manier om je te verplaatsen. Dan moet dat in Gent ook kunnen, toch? ūüėȬ†Tijdens de laatste jaren heeft zich zelfs een hele fietscultuur ontwikkeld. Nieuwe fietswinkels en -caf√©s, herstellingswerkplaatsen en mobiele en tijdelijke initiatieven duiken op. Denk maar aan de fietshersteldienst¬†FIEX.

Fietsgemeenschappen verenigen mensen op de fiets. Van vrije tijd, een alternatief vervoersmiddel tot pure sport. De fiets is een goed voorbeeld van vorm in functie van functionaliteit als het op het design aankomt. Ontwerpers blijven werken om de snelheid, het comfort en de aantrekkingskracht te verhogen. In deze tijd waarin technologie een hoofdrol speelt, verleggen nieuwe uitvinden de grenzen en verbeteren ze de fietservaring. Fietsen worden bijvoorbeeld door het gebruik van carbonvezel veel lichter en sterker dan iemand ooit had gedacht. Dankzij de opkomst van het 3D-printen is het zelfs al mogelijk om een geprinte fiets te kopen en de nieuwste digitale technologie introduceert de meest up-to-date fietsapps, navigatiesystemen en andere accessoires.

Tijdens de tentoonstelling ontdek je alle aspecten van fietsen in een uniek verhaal. Het design, de materialen en het comfort zijn zaken die aan bod komen, maar dat is zeker niet het enige. Ook technologie, mobiliteit, veiligheid en gezondheid krijgen een plaats op de tentoonstelling. Ieder deel staat voor een verschillend onderdeel van fietsdesign. De fiets is ook de drijvende kracht achter nieuwe ontwerpen en de stedelijke infrastructuur. Dat gaat van fietsparkings over fietsbruggen tot regensensoren voor fietsen aan verkeerslichten. De stad verlangt opnieuw naar een structuur waar de fiets een groot deel van uitmaakt.¬†De tentoonstelling ‘Bike to the Future’ toont eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets ‘M.A.S.S.’ van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies. Zo zal onder andere de buigbare fiets van de Britse ontwerper Kevin Scott te zien zijn in het Design museum. Er zullen ook fietsen te zien zijn¬†van toppers zoals Eddy Merckx.¬†De prijs voor een normaal ticket is tien euro.


Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *