The Call of the Rockies

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling The Call of the Rockies in het Caermersklooster. Die gaat over de jezuïet Pieter Jan De Smet die in 1821 naar Noord-Amerika trok om missiewerk te doen bij de Indianen.

Caermersklooster + stadswandeling-3

Indianen spreken nog altijd tot de verbeelding. We hebben allemaal wel eens cowboy of indiaantje gespeeld, of naar films gekeken over dit thema. Dat beeld is vaak gekleurd en beantwoordt niet aan de realiteit. We kennen het echte leven van de Indianen dus niet. Bijna niemand weet bijvoorbeeld dat de Belg Pieter Jan De Smet in de negentiende eeuw een grote rol heeft gespeeld in hun geschiedenis. De organisatoren vonden het dan ook tijd om hier verandering in te brengen. In 1821 trok de twintigjarige De Smet van Dendermonde naar Noord-Amerika waar hem een groot avontuur stond te wachten. Hij werd een pionier van het missiewerk bij de Indianen en ondernam maandenlange tochten door onbekende gebieden en bemiddelde tussen de Amerikaanse regering en de Indianen. De Smet is een bevoorrechte getuige van een belangrijke fase in de ontstaansgeschiedenis van de VS door zijn positie als missionaris bij de Indianen. Van dichtbij maakte hij mee hoe de jonge natie aan haar westwaartse uitbreiding begint. Die gaat ten koste van de oorspronkelijke bevolking, die in een recordtempo haar traditionele woongebieden en levenswijze verloren ziet gaan.

De tentoonstelling focust op de rol van De Smet, niet alleen als missionaris, maar ook als ‘advocaat’ van de Indianen en de vrede. De rode draad is het levensverhaal van De Smet, zijn reizen en talrijke ontmoetingen met de verschillende volkeren in het gebied ten westen van de Rocky Mountains en de vallei van de Boven-Missouri. De expo stopt niet bij het overlijden van De Smet in 1873, maar trekt het Indiaanse verhaal en dat van de talrijke missionarissen die in zijn voetsporen traden door tot vandaag. Negentiende-eeuwse indiaanse kledingstukken en wapens illustreren de leef- en denkwereld van de Indianen zoals De Smet uitvoerig beschreef in zijn vele brieven. Daarnaast worden zijn reizen en indiaanse ontmoetingen verrijkt met kaarten, tekeningen, schilderijen, foto’s en documenten. Dat vind ik persoonlijk het beste punt aan deze tentoonstelling. Je krijgt de kans om veel informatie te lezen, maar er zijn zeker ook veel beelden, filmpjes, audiofragmenten en echt materiaal. Het Caermersklooster bevindt zich in het hartje van het Patershol, dus het is eigenlijk al een plezier om ernaar toe te wandelen. 🙂 Je kan deze tentoonstelling nog tot één mei bezoeken. De toegang is gratis, dus niet twijfelen! 😉

“Ik heb meer wilden gezien in de Steden van Europa en Amerika dan in de vlakten en de bergen van het verre Westen” – Pieter Jan De Smet

Caermersklooster + stadswandeling-9

CalloftheRockies
Vrouwebroersstraat 6
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 17u

2 Comments

 1. jan.struyvelt@gmail.com'
  Jan
  5 april 2016
  Reply

  Kan dit volledig beamen, want ben er zelf ook naar toe geweest! Het geeft inderdaad een meer realistisch beeld dan wij hebben van de indianen;.

  • 5 april 2016
   Reply

   Inderdaad, vind ik ook! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *