Floraliën

Vrijdag 22 april start de 35ste editie van de Floraliën! Niet in Flanders Expo zoals we gewoon zijn, maar op vier locaties in het centrum van de stad. De Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark vormen tien dagen lang het decor voor de mooiste florale creaties!

FLO_beeldmerk

De beste internationale floristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars geven het beste van zichzelf op deze vier sites met elk hun eigen thema. Op de Bijlokesite vind je het thema ‘East meets West‘. Het gastland is Japan, dus je komt binnen in een wereld vol azalea’s, camellia’s en bonsais. Je maakt er ook kennis met de Japanse bloemsierkunst met floraal kunstenaar Akane Teshigahara. Al vanaf 26 maart is het STAMcafé omgetoverd tot Café Frascati. Die naam werd niet zomaar gekozen want in ‘Au Jardin de Frascati’ op de Coupure Rechts vonden de eerste Floraliën plaats in 1809. Altijd leuk om terug te blikken naar vroeger vind ik! 🙂 Florist Stijn Simaeys transformeerde het café naar een jungle. Degenen die mij volgen op Instagram, zagen dat ik het concept al eens een bezoekje bracht. Ik vond de aankleding heel geslaagd omdat het tot in de puntjes in orde was. Zeker eens binnenspringen als je in de buurt bent dus!

In de Leopoldskazerne kozen ze voor het thema ‘Bomen en de stad‘. Het is tegenwoordig hip om voor veel groen in de stad te zorgen, dus daar speelden de Floraliën op in. Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving. Denk aan verticaal tuinieren, mobiele tuinen en groene gevels. Allemaal heel erg in de mode nu dus. 🙂 In de binnentuin van de kazerne brengen vijftien florale kunstenaars met het thema City Bloom de stad in harmonie met florale kunst. Je mag je verwachten aan een mythologisch belevingsbos, je kan er je bomenhoroscoop ontdekken en je kan je weg zoeken in een labyrint van laurieren. Klinkt spannend, toch? 🙂 ‘Verleden en toekomst‘ is het thema van het Sint-Pietersplein. Het plein biedt een voorstelling van de sierteeltsector met een focus op laurieren, rozen en rhododendrons. Er worden ook enkele innovatieve technieken toegelicht. Op het Sint-Pietersplein vind je ook het paviljoen van Stad Gent met een maquette van een utopische groene stad. In de Sint-Pieterskerk hangt een prachtige bloemenluchter die gemaakt is door Tomas De Bruyne in samenwerking met Hitomi Gilliam en Natalia Zhizko. Het binnenplein van het museum de ‘Wereld van Kina’ wordt tijdens dit evenement verkaveld in stadstuintjes. Op het Sint-Amandplein kan je even rusten in de Anna-bar.

Foto: © Floraliën
Foto: © Floraliën

De laatste site is het Citadelpark met het thema ‘Een feest voor alle zintuigen‘. Na 30 jaar keren de Floraliën terug naar hun roots, de Floraliënhal. Hier ligt de nadruk op de schoonheid van de plant zelf en de kleurcompabiliteit. Dat houdt in dat ze rekening houden met hoe planten in de natuur zelf bloeien. Zo lijkt het alsof het op een natuurlijke manier tot stand is gekomen. De inspiratietuinen sluiten ook volledig aan bij de laatste trends. In het Museum voor Schone Kunsten gaan ze tien dagen lang op zoek naar het verband tussen kunst, natuurlijk en ecologie onder de naam ‘Flower Power’. Bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel brengt bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw uit de MSK-collectie tot leven op een feestelijke tafel in het grote museumforum. Vier actuele kunstenaars brengen hun plantaardige creaties in de zalen. Je kan onder andere ontdekken hoe planten papier worden en papier weer plantaardig worden. Ook vind je er een feeërieke presentatie van dwarrelende bloemblaadjes.

Meer dan 70 % van de bezienswaardigheden zijn overdekt of vinden in bestaande gebouwen plaats. Je kan de vier sites gemakkelijk te voet bezoeken, want ze liggen allemaal op wandelafstand van elkaar. Toch is er ook gedacht aan shuttlebussen die je om de vijftien minuten naar een andere site kunnen brengen. Deze bussen rijden van acht uur ‘s morgens tot half elf ‘s avonds. Een dagticket voor volwassenen kost 32 euro, de eerste week kosten ze 35 euro. Het 100000ste tickets is sinds deze week trouwens de deur uit, dus de organisatoren kunnen zeker van een succes spreken! Ik mag donderdagavond trouwens al naar de sneak peek van de Floraliën en ik ben echt zó benieuwd! 🙂 Ik vind dat alle thema’s echt tot de verbeelding spreken en uitnodigen om ze te bezoeken. Je zal snel een verslag van mijn bezoek kunnen vinden op mijn blog. De avond zelf kan je me ook volgen via Instagram! 🙂

Foto: © Floraliën
Foto: © Floraliën

 

 

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *