Een moment met bekend Gent: Johan Heldenbergh

In deze rubriek laat ik op regelmatige basis een bekende Gentenaar aan het woord. Deze keer is dat Johan Heldenbergh. Deze acteur kennen we vooral van zijn rol in The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen.

Foto: © Johan Heldenbergh
Foto: © Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh is geboren in Wilrijk. Zijn moeder is Gentse en studeerde aan de kunstacademie in Antwerpen waar ze zijn vader ontmoette die zelf van Kortrijk is. Kort na de geboorte van Johan verhuisden ze naar Gent. “Ik ben opgegroeid in de Phoenixstraat, aan de Tentoonstellingslaan en in Ledeberg. Mijn grootouders hadden een interieurwinkel in de Phoenixstraat, ‘Best’. Ik heb nooit het gevoel gehad iets anders te zijn dan een Gentenaar, ondanks dat vervelende ‘Wilrijk’ op mijn identiteitskaart. Toch woonde Johan 27 jaar lang niet in Gent. Hij had eerst legerdienst in Duitsland en dan studeerde hij in Antwerpen aan de toneelschool. “Ik vond al snel een job bij Arne Sierens en werkte bijna heel mijn carrière in Gent, maar we woonden wel in Schellebelle. Na mijn scheiding ben ik bijna onmiddellijk terug naar Gent komen wonen. Het gemis van mijn stad was veel ingrijpender dan ik besefte. Sinds ik terug in Gent woon, voel ik een nieuwe adem. Ik probeer al 27 jaar terug te keren, en nu is dat eindelijk gelukt.”

Johan zou wel nog veel willen reizen voor zijn beroep, maar wil nooit meer verhuizen uit Gent. “Gent is mijn thuis. Ik vind er gelijkgestemde zielen, familie en vrienden. Er heerst een vrije creativiteit die ze ons in de rest van de wereld benijden. Ik heb tien jaar in Antwerpen gewoond en het heeft drie jaar geduurd om het daar gewoon te worden. Antwerpen is een fantastische stad, maar soms zong ik met tranen in de ogen ‘mee mijnen vlieger’ uit pure heimwee. Er is ook echt een verschil tussen die twee steden. Het theater wat wij met Compagnie Cecilia maken zou in Antwerpen nooit lukken. We hebben in Gent de meest progressieve universiteit van Vlaanderen, wat heel wat interessante jongeren van overal in België naar hier lokt. We doen het economisch ook goed met de haven. Gent is net geen grote stad, wat haar behapbaar maakt en mensen dwingt elkaar te ontmoeten. Tot slot heerst er een koppige liberale, maar menselijke sfeer.

De katholieken zwaaien overal in Vlaanderen nog steeds de plak, maar hier in Gent houden we al decennia lang een kermis in het midden van de vastenperiode. Ik vind die eigenzinnigheid echt geweldig! Het is ook een warme en emotionele stad. Een fijne plek. Ik vind het ook gezond dat er vanuit de buik van de Gentse bevolking altijd zoveel verzet, of op zijn minst ‘wenkbrauwengefrons’, is tegen de beslissingen van het stadsbestuur. Persoonlijk vind ik de Stadshal ondertussen prachtig, net zoals ik weet dat ik in 2021 het nieuwe verkeersplan ga toejuichen, alhoewel ik daar nu nog erg tegenop zie.

Dit zijn de vier favorieten van Johan Heldenbergh

#1 Misterioso, zalig om op het terras te zitten
#2 Simon Says, ook hier kom ik vooral om op het terras te genieten
#3 Marimain, om naar de voorbijfietsende studenten te kijken
#4 Clouds in my coffee, zalig om daar te vertoeven!

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *