Café Parfumé

Gisteren mocht ik voor mijn blog een parfumdegustatie meemaken bij Café Parfumé! Dat houdt in dat je een parfum kan ontdekken die bij jou persoonlijk het best past. Ik was echt heel benieuwd, want ik ben altijd wel geïnteresseerd in parfums en lekkere geurtjes. 🙂

CaféParfumé1

Vroeger droeg de zaak van Eva de naam ‘In Fine’, omdat dit het merk is van de parfums. Later is daar ook nog het Italiaanse merk ‘Santa Maria Novella’ bijgekomen en daardoor werd de naam veranderd in ‘Café Parfumé’. Een goede keuze vind ik zelf, het spreekt meteen aan! 🙂 Deze parfumzaak is gevestigd in een heel mooi pand aan het François Laurentplein. Je komt er even tot rust in het anders nogal drukke Gent. De gastvrouw Eva vind ik ook ideaal voor deze zaak, een sympathieke en warme vrouw die je vriendelijk helpt bij het kiezen zonder opdringerig te zijn. Zoals het hoort dus! ‘Santa Maria Novella’ kan je maar op drie plaatsen krijgen in België, dus fans van het merk schrijven dit adres best meteen op. 😉 Van dit merk kan je verschillende producten krijgen, zoals parfum, zeep, kaarsen, geurhangers voor in je kledingkast, …

CaféParfumé3

De parfumdegustatie zelf wordt gedaan met het merk In Fine. De bedoeling is dat je een eerste selectie maakt uit bijna 60 geuren die verstopt zitten onder witte stolpjes. Dat lijkt moeilijk, want in een gewone parfumerie vind ik het al lastig om een keuze te maken tussen twee geuren. Hier is die ervaring echter helemaal anders, aangezien er bij deze selectie geen alcohol in de geuren verwerkt zit. Daardoor raakt je neus minder snel verzadigd en kan je langer geuren selecteren. Mocht je toch even de bomen door het bos niet meer zien, kan je gewoon even aan de koffiebonen ruiken die overal verspreid staan. Een ander groot verschil met grote parfumerieën is dat ze je hier niet meteen overweldigen met allemaal verschillende geuren waardoor je al helemaal niet meer wat nu wel of niet bij je past. De beleving staat hier centraal, en op deze rustige manier kan je op je gemak de juiste keuze maken. Nog een extra voordeel is dat je je niet kunt laten misleiden door een mooie parfumfles, de naam van het parfum of andere marketingstrategieën. De geur van de parfum en hoe hij ruikt bij jou, dat is alles wat telt!

Bij de parfumdegustatie is het de bedoeling dat je aan elk stolpje snel even ruikt en meteen beslist of het een geur voor jou is of niet. Na deze eerste selectie zou je niet meer dan zeven geuren moeten over houden. Daarna vroeg Eva mij om telkens te kiezen tussen twee geuren, waardoor ik er uiteindelijk nog vier over hield. Die vier geuren werden – deze keer met alcohol – op vier plaatsen op mijn mouwen gespoten. Eva vertelde dat het best is om de parfum nooit rechtstreeks op de huid aan te brengen omwille van allergieën en plekken op de huid, maar dus beter is om op de kleding zelf aan te brengen. Dan is het best dat je een paar minuten wacht zodat de alcohol verdwenen is en de geur ten volle tot zijn recht kan komen. Aangezien je lichaamsgeur blijkbaar al heel snel in je kleding verwerkt zit, kan de parfum hierdoor veranderen. Deze laatste stap is dus heel belangrijk in het kiezen van je parfum.

CaféParfumé2

In Fine gelooft ook zeer sterk in de link tussen je persoonlijkheid en het parfum dat je kiest. De vier parfums die ik als laatste koos om mij mee te parfumeren hadden dan ook elk hun eigenschappen. Eva vatte mijn karakter samen als iemand die in het begin een afwachtende houding aanneemt en op een gezonde manier haar omgeving filtert. Iemand die eventjes wacht vooraleer ze iemand haar vertrouwen geeft. Het parfum die ik uiteindelijk koos zei over mij dat ik iemand ben die rechtuit is en zegt waar het op staat, zonder te veel poespas er rond. Ik zou efficiënt zijn in communicatie, en ook in organisatie. Het laatste parfum op mijn mouw vertelt dat ik altijd vastberaden op mijn doel af ga, maar op een diplomatische en niet agressieve manier. Toen mijn vriend al deze informatie over mij hoorde, zei hij meteen dat dit volledig strookt met mijn persoonlijkheid. Ik ga er ook echt wel mee akkoord en ik was verbaasd dat deze eigenschappen zo overeenkwamen met mijn keuze qua parfum.

Eva vertelde nog dat het echt frappant is hoe mensen soms na jaren terugkomen en toch steeds weer hun zelfde favoriete geuren eruit halen. Onze reukzin zou dus blijkbaar niet veranderen doorheen de jaren, en ook de seizoenen hebben er weinig invloed op. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat ook mannen hier hun parfum kunnen komen kiezen. Al de geuren kunnen zowel voor vrouwen als voor mannen gedragen worden. Er zaten inderdaad geuren bij die ik eerder als mannelijk bestempelde, maar Eva gaf aan dat die geuren door sommige vrouwen als perfect voor hen ervaren worden. Dat toont weer aan dat het een heel persoonlijke keuze is, en dat je je dus niet moet laten leiden door iemand die er een stempel op drukt. Als jij het graag ruikt, is het dus helemaal goed.

Caféparfumé-14c

Het is perfect mogelijk om op twintig minuten een persoonlijk parfum te kiezen op deze manier, maar je kan er ook nog een langere belevenis van maken. Er zijn verschillende formules mogelijk, bijvoorbeeld een workshop voor een vrijgezellenfeest of een teambuilding. Dat kan ‘s morgens gecombineerd met een ontbijt (matinée parfumée), in de namiddag met koffie of cava (café parfumé) of ‘s avonds met een aperitiefje (soirée parfumée). Een eau de parfum van 30 ml kost 53 euro, een parfum van 50 ml kost 62 euro en één van 100 ml kost 94 euro. Wat ik ook heel leuk vind is dat je bij Café Parfumé een lege flacon kan gaan kopen, die je daarna cadeau kan doen aan iemand. Op die manier kan de gelukkige heel de ervaring meemaken en tot het juiste resultaat komen. Sowieso een geschenk waarmee je zal scoren!

François Laurentplein 6
Open van dinsdag t.e.m. zaterdag van 11u tot 18u (of op afspraak)

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *