Fototentoonstelling: ‘Eyes Wide Open!’

Gisteren opende de expo ‘Eyes Wide Open! 100 jaar Leica fotografie’ in de Sint-Pietersabdij in Gent. Je kan er meer dan 350 vintage prints van gerenommeerde fotografen vinden zodat je de rijke geschiedenis van Leica fotografie beter kan leren kennen.

Banner Eyes Wide Open!

Toen ik over deze tentoonstelling hoorde was ik meteen geïnteresseerd. De mannen in mijn familie hebben bijna allemaal een grote interesse in fotografie en dus heb ik er zelf ook wel een bepaalde interesse voor gekregen. De merknaam Leica is een samentrekking van de firma Leitz en het woord ‘camera’. Het werd ontwikkeld door ingenieur en fotograaf Oskar Barnack. Het is door de compacte Leica camera dat fotografie in 1925 uit de studio kon breken. Fotograferen werd plots toegankelijk voor iedereen en het begon deel uit te maken van het dagelijks leven. ‘Eyes Wide Open!’ schetst de snel evoluerende kijk op de wereld als gevolg. De wereld werd plots op een andere manier gezien en getoond.

De compacte, hoge resolutielens, het stille mechanisme en de korte sluitertijd boden fotografen nieuwe mogelijkheden. Fotograferen werd minder complex, minder tijdrovend en dus ook goedkoper. Ook amateurs kregen toegang tot de fotografie. Met het gebruik van filmrolletjes werd fotografie een goedkoop serieproduct dat binnen iedereen zijn bereik lag. De snelheid en de gebruiksvriendelijkheid veranderde de werkwijze van de fotografen enorm. Het Leica toestel kwam tegemoet aan een sterk verlangen om te experimenteren. Voor deze uitvinding konden de zware en statische toestellen slechts één foto per plaat maken. Fotografie was dus eerder een enscenering van de werkelijkheid. Met de Leica konden fotografen hun studio verlaten en de wereld tonen hoe hij echt was.

Collage iconische foto's

Op de expo kan je werk bekijken van fotografen zoals Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, William Eggleston, Bruce Gilden, Alfred Eisenstaedt en Nick Ut. Misschien zeggen deze namen je op het eerste zicht niks, maar we kennen natuurlijk allemaal de foto van de gesneuvelde soldaat (Robert Capa), het kussende koppel op Times Square (Alfred Eisenstaedt) en de Vietnamese vlucht voor napalm (Nick Ut). Het zijn stuk voor stuk iconische foto’s die onderdeel zijn van ons collectief geheugen. Die foto’s zijn er dus dankzij het compacte formaat en de innovatieve Leica. Daarnaast vind je er ook originele ontwerpschetsen van Barnack, tijdschriften, boeken en Leica toestellen. Er is ook een speciale selectie met werk van Belgische Leica fotografen. Alle stijlen en genres passeren de revue: modernisme, postmodernisme, straatfotografie, kunstfotografie, documentairefotografie, journalistiek werk, portretten enzovoort.

Gisteren was het openingsavond van deze tentoonstelling, dus ik kon al een kijkje gaan nemen. Ik was echt onder de indruk van al de mooie foto’s! 🙂 Er was wel echt heel veel volk, dus ik ga met plezier nog eens terug op een rustiger moment. De tentoonstelling was al te zien in enkele Duitse steden zoals München en Berlijn. De Sint-Pietersabdij is de eerste en enige Belgische plek in de Europese toer. Zeker gaan dus! 😉 De expo is een initiatief van Historische Huizen Gent en loopt nog tot en met 14 augustus 2016. Het normaal tarief bedraagt 8 euro. Er zijn ook verschillende reductietarieven beschikbaar. Er is ook een boek te koop over deze tentoonstelling met ongeveer 1200 illustraties in kleur. Het boek draagt dezelfde naam en kost 98 euro.

Eyes Wide Open expo


Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
Open van 10u tot 18u, gesloten op maandag

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *