Sioen brengt Graceland

Donderdag mocht ik net zoals vorig jaar naar het concert van Sioen op Gent Festival van Vlaanderen. Dit jaar bracht hij ‘Graceland’ – het alombekende album van Paul Simon – in de Gentse Capitole. En dat deed hij meer dan goed!

Foto: © Steven Hendrix
Foto: © Steven Hendrix

Graceland is een album vol Afrikaanse ritmes in een mix van westerse en niet-westerse muziekstijlen. Frederik Sioen is al het tweede jaar op rij de ‘artist in residence’ van Gent Festival van Vlaanderen en ging aan de slag met deze bijzondere plaat. Hij liet zich omringen door Zuid-Afrikaanse zangers net zoals Paul Simon dat deed halfweg de jaren 80. En niet de eerste de beste, maar wel het Soweto Vocal Quartet waarmee hij zijn plaat ‘Calling up Soweto’ maakte. Daarnaast werd hij ook nog begeleid door Rony Verbiest op onder andere accordeon en saxofoon. N’Faly Kouyaté vervolledigde de groep muzikanten. En dat allemaal in de mooie Capitole, die trouwens volledig vol zat voor de gelegenheid.

Ik ken de plaat van Paul Simon natuurlijk wel, maar kende niet alle nummers even goed. Ik was dan ook heel benieuwd naar wat ik ervan moest verwachten. Het lijkt mij niet evident om zo’n bekende muziek te brengen en er je eigen ding mee te doen. Toch leek dat voor Sioen een fluitje van een cent. Hij deed het in zijn gekende stijl, zonder veel aan de muziek zelf te veranderen. Hij kwam voor mij wel veel vrolijker en uitbundiger over dan dat we hem in het algemeen gewoon zijn. Het was heel aangenaam om te voelen dat hij er echt goesting in had. Je werd er dan ook zelf instant gelukkig van! Tussen de nummers van Paul Simon door bracht Sioen ook nummers van zijn eigen album ‘Calling up Soweto’. Een leuke afwisseling en zijn muziek paste perfect bij de andere muziek. Het Soweto Vocal Quartet vond ik echt een enorm grote meerwaarde voor het concert. Hun stemmen vermengden zich op een manier die iedereen meteen kippenvel bezorgde. De Afrikaanse muzikanten waren allemaal gekleed in de typische klederdracht en de twee dames van het kwartet trakteerden ons ook nog op een stukje Afrikaanse dans. Zalig!

Daarbovenop werden we nog verwend met twee bisnummers. Eén daarvan was een fantastische versie van ‘The Sound of Silence’ waar vooral het kwartet met de eer ging lopen. Een magisch moment! Met ‘Sioen brengt Graceland’ heeft de Gentenaar nog maar eens het beste van zichzelf laten zien en heeft hij opnieuw getoond wat voor een veelzijdig artiest hij is. Het publiek vond dat duidelijk ook aan het enthousiasme en de staande ovatie op het einde te merken. Helemaal verdiend volgens mij. Als je zelf benieuwd bent geworden, kan je het concert zelf meemaken via je scherm want het optreden werd opgenomen op dvd.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *