Lichtkunstwerk ‘Blauwe Vogels’

Vanaf dinsdag 8 november kan je het lichtkunstwerk ‘Blauwe Vogels’ opnieuw bewonderen aan de Predikherenlei. In 2011 was dit meesterwerk al één van de hoogtepunten op het Gentse Lichtfestival.

Foto: © Circa
Foto: © Circa

Vanaf dinsdag maakt het kunstwerk vast deel uit van de monumentenverlichting van de stad want het is sinds kort definitief aangekocht door de Stad Gent. Het lichtkunstwerk is gecreëerd door de Franse ontwerpstudio Pitaya. Het is geïnspireerd op het bekende sprookje ‘L’Oiseau Bleu’ van de Gentse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Het sprookje gaat over de zoektocht naar geluk dat gesymboliseerd wordt door een blauwe vogel. Van eind 2011 tot begin 2012 kon je in de Sint-Pietersabdij in Gent een bezoekje brengen aan de tentoonstelling over dit verhaal. Die was georganiseerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Nobelprijs Literatuur voor Maurice Maeterlinck. De bezoekers van de tentoonstelling – ik was er ook! 🙂 – konden het meesterwerk beleven door erdoor te wandelen.

Naast de beleving van het sprookje fungeerde de tentoonstelling ook als een initiatie in Maeterlincks ideeënwereld. Ik kocht op de tentoonstelling het boek over de geschiedenis van het stuk en ook het boek met het verhaal zelf. Het lichtkunstwerk bestaat uit eenvoudige blauwe vogels met strakke lijnen en zullen zich bevinden op de takken van een boom aan de Predikherenlei. Er werd dus gekozen voor dezelfde locatie als met het Lichtfestival. Door de weerspiegeling in de Leie zal het kunstwerk nog meer schitteren. Het werk is iedere dag van zonsondergang tot middernacht te bewonderen.

boeken-blauwe-vogel

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *