Marijn Coertjens

Of ik een kijkje wilde nemen in de nieuwe en eerste winkel van meesterchocolatier en patissier Marijn Coertjens? Dat moet je mij als chocoladeliefhebber natuurlijk geen twee keer vragen! Dinsdagavond was het dan zover en ik vertel jullie er graag alles over. 🙂

Collage Marijn Coertjens 2

Marijn Coertjens is voor velen misschien nog een vrij onbekende naam, maar ik heb zo’n vermoeden dat daar heel snel verandering in zal komen. 😉 Hij werkte reeds als chef chocolatier in het prestigieuze vijfsterrenhotel ‘The Peninsula Hong Kong’ en werkte al samen met merken als Louis Vuitton en Rolls Royce. Dat hij niet van de minsten is, daar mag je dus al zeker van zijn. De chocolatier sleepte ook al heel wat prijzen in de wacht. Hij won twee keer brons op het wereldkampioenschap ‘World Chocolate Masters’ en in 2015 werd hij ook nog Belgisch Kampioen op de ‘Belgian Chocolate Masters’. Nu opent hij dus samen met zijn vrouw Christa – die eveneens gepassioneerd is door chocolade – een eigen zaak in Gent.

Toen Marijn vroeger droomde van een eigen zaak, was Gent meteen een optie. Zijn broer woonde hier nog en Marijn heeft Gent altijd een leuke stad gevonden. Toen ze het pand in de Burgstraat gingen bezoeken, vonden ze het zeventiende eeuwse gebouw meteen perfect om hun droom in te realiseren. De winkel is nog niet volledig klaar, maar gelukkig had Marijn een 3D-beeld op zijn computer van hoe het er volgende week zal uitzien. Het wordt allemaal heel modern met hier en daar een paars accent. De kleur is in het algemeen heel goed vertegenwoordigd in zowel de winkel, het atelier, de opbergdoosjes, … en dat is natuurlijk niet zomaar. Paars is de lievelingskleur van Christa én zo wil Marijn voor een gevoel van herkenbaarheid zorgen. Als je iemand met een paars zakje ziet lopen over straat, weet je direct dat hij of zij langs geweest is bij Marijn Coertjens, slim! 🙂

Collage Marijn Coertjens

Wat er zo bijzonder is aan de werkwijze van Marijn is dat hij elke praline ontwerpt vanuit een verhaal en daar dan een decoratie bij bedenkt. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Appeltaart‘ met karamel van appel & vanille en ganache van appel & kaneel, de ‘Aztec‘ met praliné van maïs of de ‘Belgium‘ met een ganache van donkere chocolade, citroen-, marsepein- en frambozengelei. Deze laatste heb ik kunnen proeven en het leuke bij deze praline is dat wanneer je erin bijt je de Belgische vlag ziet verschijnen binnenin. Daarnaast was ze ook nog eens superlekker! 😉 Voor de demonstratie concentreerde Marijn zich op de ‘Giraf‘, de lievelingspraline van zijn vrouw Christa. Zoals de naam al zegt heeft de praline het uiterlijk van de huid van een giraf. We mochten van begin tot einde meemaken hoe zo’n praline tot stand komt. Hij begon met het koken van citroengelei, het sap van Italiaanse citroenen, vanille van Madagaskar en suiker. Dit werd dan een citroengelei die direct in de met witte chocolade bedekte vormpjes kon. Natuurlijk had hij al enkele stappen voorbereid op voorhand, want normaal neemt het volledige proces wel een aantal dagen in beslag. Daarna maakte hij de pralinévulling met hazelnoten uit Piëmont die hij liet karameliseren.

De noten werden gemixt zodat het een papje werd die ook in de spuitzak verdween. Hiermee maakte Marijn een tweede laag in de vormpjes. Met een chocolademengsel bestreek hij de pralines zodat ze allemaal een lekker laagje pure chocolade kregen. Volgens Marijn is deze soort chocolade belangrijk om als eerste smaak op je tong te proeven. Daarna moeten de pralines in de koelkast, zodat de vulling opgesteven is en de vormpjes omgekeerd op het werkblad kunnen gelegd worden. Op die manier ligt de witte chocolade vanboven. Om de huid van een giraf na te bootsen gebruikt Marijn een unieke airbrushtechniek. Christa maakt sjablonen op de computer die perfect over de vormpjes passen. Met twee kleuren spuit Marijn op die manier de decoratie op de praline. Origineel! Daarna mochten we proeven en ik was heel aangenaam verrast. De praliné was echt ontzettend lekker aangezien het nog wat crunchy was. Ook de citroenvulling was een zalige aanvulling bij de rest van de smaken, heerlijk fris. Toch wel één van de beste pralines die ik in mijn leven al gegeten heb! Ik ben dan ook heel benieuwd geworden naar de rest en het zal volgens mij niet lang duren vooraleer ik mij eens zal trakteren op een doos pralines. 😉 Nog eventjes geduld als jullie ook zo benieuwd zijn geworden, Marijn Coertjens opent zijn zaak op 16 februari!

Marijn Coertjens collage 3

Burgstraat 151

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *