Korda: Beauty & Revolution

Van 19 mei tot en met 19 augustus kan in je de Gentse Sint-Pietersabdij het werk van Alberto Diaz Gutiérrez – beter bekend als Korda – bewonderen. Hij is de man achter de iconische foto van Che Guevara. De tentoonstelling ‘Korda: Beauty & Revolution’ toont echter dat Korda nog veel meer is dan de fotograaf van de Cubaanse revolutie.

De tentoonstelling toont namelijk een divers en verrassend oeuvre waarbij niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar waarbij er ook een grote focus ligt op reclamefotografie, mode en vrouwen. Korda is zonder twijfel één van Cuba’s meeste gerenommeerde fotografen. Hij verkreeg zijn bekendheid door zijn foto’s van de Cubaanse revolutie. Zijn krachtige beelden van Fidel Castro, Che Guevara en het Cubaanse volk gingen de wereld rond. De carrière van Korda startte in het mondaine Havana van de jaren 1950. Modereportages, vrouwelijk naakt en reclamecampagnes waren het handelsmerk van de fotograaf. De revolutie van 1959 veranderde de loop van de geschiedenis en daarmee ook het leven van Korda. Als persoonlijke fotograaf van Fidel Castro legde hij de geschiedenis van de Cubaanse revolutie vast in duizenden beelden.

De foto die Korda maakte van Che Guevara werd genomen op 5 maart 1960 tijdens een herdenkingsdienst. De roem kwam echter pas zeven jaar later na de terechtstelling van Guevara door het Boliviaanse leger. Het beeld van Che werd op duizenden posters gereproduceerd. In mei 1968 zagen de studenten Che als hun revolutionaire voorganger en daardoor was zijn portret overal te vinden. Die ene foto maakte Korda in een klap wereldberoemd. Daartegenover stond natuurlijk dat hij tijdens heel zijn carrière zou geassocieerd worden met de Cubaanse revolutie. Toch merk je doorheen de tentoonstelling dat vrouwen steeds een belangrijke rol blijven spelen in zijn werk, zelfs bij foto’s over de Cubaanse revolutie. Aangezien Cuba mijn hart veroverd heeft, was ik natuurlijk meteen geïnteresseerd in deze tentoonstelling. Ik vond het enorm leuk om te zien hoe het land eruit zag in de jaren vijftig. Toch waren het de verrassende en unieke foto’s van de vrouwen die het meeste indruk op mij maakten. Zeker de moeite waard!

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *