Restauratie Lam Gods

Vandaag is het er eindelijk van gekomen om eens een kijkje te gaan nemen naar het restauratieproject van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten. Eind 2012 startte dit grote project al en de restauratie zal in totaal zo’n vijf jaar duren.

Foto: MSK
Foto: MSK

In het MSK worden de panelen van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd achter glas. Tijdens de hele restauratieperiode blijven de panelen die op dat moment niet in restauratie zijn opgesteld in de Sint-Baafskathedraal. De panelen die op dat moment wel in restauratie zijn worden in de kathedraal vervangen door zwart-witreproducties. De kostprijs is vastgelegd op 1 260 433 euro.

Toen ik hoorde dat de restauratie vijf jaar zou duren, dacht ik meteen dat dit toch wel heel lang is. Nu ik de restaurateurs aan het werk heb gezien, begrijp ik deze uitgerekende tijd veel beter. Het is heel minutieus en uitgebreid werk en ze kunnen zich uiteraard geen fouten veroorloven. Vanmiddag waren ze met vijf elk aan een paneel aan het werk. De restaurateurs zijn ook niet constant in het atelier aanwezig. Ze doen bijvoorbeeld ook aan wetenschappelijk onderzoek achter de schermen.

Hoe gaat de restauratie nu precies in zijn werk?

Eerst reinigen de restaurateurs de verflagen. Dat is een heel delicate stap omdat ze rechtstreeks op de verf werken. Deze niet-oorspronkelijke vernislagen werden ondertussen al weggenomen. Nu zijn de restaurateurs bezig met de oudere overschilderingen. Dat zijn verflagen die boven de originele laag werden aangebracht om beschadigingen te verbergen. Deze overschilderingen worden met behulp van een stereomicroscoop nauwkeurig verwijderd.

Na deze fase worden de verflagen gefixeerd. Een natuurlijke lijm wordt doorheen fijn Japans papier aangebracht met een verwarmde spatel. Na het drogen wordt het papier verwijderd. De fixatie is een belangrijke stap omdat de werking van het hout doorheen al die tijd heeft gezorgd voor onregelmatigheden in de verflaag. Door de fixatie wordt de hechting aan het paneel en de toekomstige conservatie verzekerd.

Prijzen:
8 euro: normaal tarief
6 euro: inwoners van Gent (*), senioren 65+, groepen (min. 15 pers.), houders lerarenkaart
2 euro: jongeren van 19 tot 26 jaar
* Tip: als inwoner van Gent krijg je elke zondag tussen 10u en 13u gratis toegang

Een reactie

  1. verscheldenhugo@hotmail.com'
    23 september 2015
    Antwoord

    Als de rechtvaardige rechters terug zijn, zullen ze hun buren niet meer herkennen. ; -)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *