Vijf tips voor Erfgoeddag

Morgen is het weer Erfgoeddag, de hoogdag voor cultureel erfgoed. Ook in Gent is er uiteraard heel wat te doen. Een hele dag lang kan je gratis genieten van verschillende soorten activiteiten in het thema ‘Rituelen’. Ik geef jullie graag vijf tips! 🙂

fingerscrossed_coverphoto_Facebook

#1 Amai Email!
Niet te verwarren met ‘e-mail’ natuurlijk. Email was een eeuw geleden standaard aanwezig in onze huizen. Van kachels, fornuizen, thermometers tot potten en pannen. Alles was bedekt met een laagje email. Deze dagelijkse rituelen met geëmailleerde voorwerpen zijn de inspiratiebron voor een dansvoorstelling in de expo ‘Amail Email! De Belgische emailindustrie’.
Waar? MIAT – Minnemeers 10
Wanneer? Om 11u en om 14u (duur 30 minuten)

#2 Rituelen in het onderwijs van toen
Het hele schooljaar vieren we belangrijke dagen. Denk maar aan 1 en 11 november, Kerstdag en Moederdag. Elk jaar is hetzelfde, maar toch een beetje anders. Wil je graag weten hoe het er vroeger aan toe ging? Bezoek dan zeker eens de tentoonstelling in de School van Toen.
Waar? De School van Toen – Klein Raamhof 8
Wanneer? Tussen 10u en 18u

#3 Vlaggen en sjerpen: het protocol in het Stadhuis
Officieel bezoek wordt in het stadhuis steeds met een bepaald protocol ontvangen. De burgemeester knoopt zijn sjerp om, de relatiegeschenken staan klaar en de vlaggen hangen zoals het hoort. Wil je eens zien hoe dit allemaal gebeurt tijdens een rondleiding? Dan moet je morgen in het Stadhuis zijn.
Waar? Stadhuis Gent – Botermarkt 1
Wanneer? Vertellingen om 10u, 11u, 12u, 14u, 15u en 16u (duur: 45 minuten)

#4 De loge en haar rituelen
De vrijmetselarij vond in de 18de eeuw aanhang in Gent en baadde al snel in een sfeer van geheimzinnigheid. Dat was vooral een gevolg van de lang geheim gebleven rituelen. Welke rituelen hanteren de vrijmetselaars tijdens hun bijeenkomsten in de tempel? Aan de hand van een wandeling krijg je een inkijk in de aanwezigheid van de loge in de stad en haar invloed op religie, politiek en onderwijs.
Waar? Huis Minard – Grote Huidevettershoek 8 (startplaats)
Wanneer? Om 10u30 en 14u (duur: ongeveer 1,5 uur)

#5 Break a leg en andere theaterrituelen
Veel artiesten en medewerkers zijn ontzettend bijgelovig. Voor ze op het podium komen hebben ze bepaalde rituele handelingen die zo een goede voorstelling moeten garanderen. Bezoek De Vooruit en kom alles te weten over deze rituelen en beluister andere verrassende verhalen over legendes van vroeger en nu tijdens een rondleiding.
Waar? Kunstencentrum Vooruit – Sint-Pietersnieuwstraat 23
Wanneer? Tussen 10u en 17u vertrekt er elk uur een rondleiding (duur: 45 minuten)

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *