Open Monumentendag 2017

Vandaag is het opnieuw Open Monumentendag. Uniek aan deze 29ste editie is dat er vooral gefocust wordt op de vele tijdelijke initiatieven op historische sites zoals de Oude Dokken, NEST en de Wasserij der Vlaanderen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, op vele locaties worden er gratis rondleidingen gegeven en je krijgt sowieso overal een unieke inkijk.

omd2017_website_sector

De Gentse stadsrand draagt nog steeds duidelijke sporen van zijn industriële verleden. Vele gebouwen zijn dan ook afgestemd op de activiteiten uit die periode. De voorbije jaren verloren de meeste sites door het wegtrekken van de industrie echter hun functie. Op die manier kwamen panden leeg te staan en raakten ze in verval. Veel van die panden kregen de afgelopen jaren een tijdelijke, nieuwe invulling in functie van de noden van de stedelingen. Denk maar aan DOK, NEST, De Koer, De Bijgaard enzovoort. Vandaag kan je eens een kijkje gaan nemen in verschillende van die tijdelijke invullingen. Een gids loodst je door het verleden, het heden en de toekomstplannen van de verschillende sites. Je kan onder andere de Oude Dokken en het havengebied van Gent bezoeken. In Sint-Amandsberg zijn er geleide bezoeken mogelijk aan de voormalige Wasserij der Vlaanderen, de Pastory en de Bijgaard waar buurtbewoners onder andere een buurtcafé, een ecologische moestuin en een creatief atelier op poten hebben gezet.

Je kan ook in de voormalige stadsbibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein op ontdekking door de geschiedenis van het gebouw, dat oorspronkelijk werd opgericht als propagandacentrum van de Gentse Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten. Nu brengt dit pand het creatieve collectief NEST onder. In de toekomst zal het gebouw worden omgebouwd tot stadskantoren. De tuin van d’Hane Steenhuyse werd in de loop van de jaren ook vaak veranderd. De formele aanleg uit de 18de eeuw maakte plaats voor een kleinere tuin in het midden van de 19de eeuw. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de tuin kan hier terecht voor rondleidingen. Inschrijven is niet nodig. Daarnaast kan je ook nog een bezoek brengen aan Roof Food, een dakmoestuin van 500 vierkante meter dat zich op het dak van het bedrijvencentrum De Punt bevindt. In de bar van De Punt kan u daarna genieten van zelfgemaakte sappen en hapjes. Rondleidingen zijn er vanmiddag nog om half één, half drie en half vijf. Ze duren ongeveer een half uur. Inschrijven bij Gentinfo op het nummer 09 210 10 10.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *