Lichtfestival 2018

Het is weer zover! We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar het Lichtfestival Gent komt er weer aan. Van woensdag 31 januari tot en met 4 februari zal het lichtfestival weer wat licht brengen in de donkere dagen. Deze vierde editie duurt dus één dag langer dan andere jaren.

Het lichtfestival krijgt ook een aangepast parcours waarlangs verschillende lichtsculpturen en spectaculaire projecties te zien zijn van zowel lokale, nationale als internationale kunstenaars. Het festival biedt deze keer ook een podium aan aanstormend talent. Deze editie wordt naast het kunstenkwartier met de vele universiteitsgebouwen en het historisch centrum met de boeiende cultuurhistorische architectuur ook een stadsdeel in de route opgenomen dat het industriële verleden van Gent belicht. Het parcours zal dus van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zonder-Naampark lopen. Ook de technologie en wetenschappelijke aspecten van licht worden in de kijker gezet. De Universiteit Gent maakt bijvoorbeeld een interactief parcours met hands-on lichtinstallaties in het UFO. Langs de wandelroute halen lichtkunstenaars alles uit de kast om het publiek te boeien met hun creaties.

In 2015 bracht dit evenement maar liefst 640000 bezoekers op de been. In 2012 was dat nog 500000. De extra dag is vooral bedoeld om de publieksopkomst beter te spreiden over de verschillende dagen. Ook het aanvangsuur wordt aangepast, het begint nu pas om 19u in plaats van om 18u. Dit zorgt ervoor dat bewoners na hun werkdag nog steeds vlot naar huis kunnen, mensen die in het centrum wonen de stad nog vlot kunnen verlaten en hierdoor het festival ook beter bereikbaar wordt voor bezoekers. Enkel op zondag zal het lichtfestival reeds om 18u starten. Het evenement is gratis te bezoeken en brengt een lichtspektakel van 39 lichtkunstwerken. Het festival biedt een platform aan lokaal talent want 22 kunstenaars komen uit België, waarvan maar liefst 17 uit Gent zelf. Je kan gelijk waar starten, er is geen startpunt of eindpunt. Eenrichtingsverkeer moet ervoor zorgen dat de doorstroming vlotter gaat. Er zijn vier infopunten langs het parcours waar je een plan kan krijgen. Ik vind het altijd enorm mooi gedaan en ik ben er zeker van dat dit in 2018 niet anders zal zijn! 🙂

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *